Får som tittar in i kameran

Eva Spångbergs Björkelund

Adress: Björkelund, Gamla Hjälmseryd, 570 02 Stockaryd Visa karta

Adress: Björkelund, Gamla Hjälmseryd, 570 02 Stockaryd

Björkelund ligger i Gamla Hjelmseryd i Sävsjö kommun på det småländska höglandet mitt ute i de småländska skogarna, men ett stenkast ifrån riksväg 30.
Gården köptes av Eva Spångberg, och det har här hon hade sin ateljé och utövade träsnidande och förkunnande i trä. På gården byggde hon byggde hon upp en modell av Jerusalems tempel, och snidade figurer till bibliska händelser som inträffat på tempelområdet. Här kan du se berättelser om judarnas historia, högtider och tempeltjänst. Även djuren har stor betydelse på gården. Redan från början tog Eva hand om övergivna djur och det finns än i dag många djur på gården, framför allt åsnor som Eva hade en speciell kärlek till. Eva Spångbergs Björkelund är också en InfoPoint och här får du personliga tips om vad du se och göra i området under ditt besök.

I Gamla Hjälmseryd, utmed riksväg 30, cirka 6 kilometer söder om Vrigstad verkade träsnidaren Eva Spångberg. Eva Spångberg föredrog att kalla sig förkunnare i trä. Hon bodde på gården Björkelund i Gamla Hjälmseryd. Hon utsågs till 1900-talets viktigaste kvinna inom Svenska Kyrkan i en omröstning arrangerad av Kyrkans Tidning. Eva Spångberg var en mycket anlitad utsmyckare av monumentalarbeten i kyrkor och som konstruktör av julkrubbor. Hon är bland annat representerad i Storkyrkan i Stockholm, Växjö domkyrka och Guldhedskyrkan i Göteborg.

Visa mer

Om denna aktivitet

 • Telefonnummer
  0046 0382-250 47
 • Gatuadress 1
  Björkelund, Gamla Hjälmseryd
 • Postadress
  570 02 Stockaryd
 • Webbsida
 • Öppettider
  1 maj -30 september Tisdag - Söndag: 11.00-17.00 Bokning av förevisning/guidning sker på telefon 0382-25047 mellan 07:30 - 09:30
 • Prisinformation
  Inträde 20 kronor för vuxna och pensionärer, barn under 12 år gratis.